cropped pakietm

Tegoroczny Tydzień Bibliotek już minął i w Miejskiej Bibliotece Publicznej im. dr. Michała Marczaka w Tarnobrzegu był inny niż poprzednie, obchodzone od  8 do 15 od maja, regularnie przez 17 lat. COVID- 19 spowodował, że nasi czytelnicy prawie przez 2 miesiące nas nie odwiedzali. Nie przychodzili po nowości wydawnicze, nie uczestniczyli w różnych formach promujących czytelnictwo. Byli tacy, którzy tęsknili za zapachem nowej książki, światem zapisanym na jej kartach

Nam, bibliotekarzom również bardzo brakowało życzliwych uśmiechów naszych czytelników. Zamknięte drzwi w bibliotekach otworzyły się przed rozpoczęciem Tygodnia Bibliotek, którego hasło brzmiało „Zasmakuj w bibliotece”.  W pierwszym dniu, 4 maja, w zmienionej scenerii czekaliśmy na naszych czytelników oferując im przygotowane przez bibliotekarzy nie tylko nowości wydawnicze. Rozpoczęło się na nowo „smakowanie”, które  trwać będzie dłużej niż Tydzień Bibliotek, a  dla wielu osób także przez długie lata. Czytelnicy w książkach odkrywać będą, tak jak dotychczas, różne smaki przygody, miłości, podróży, życia… no i oczywiście jedzenia. Na początek proponujemy kilka wybranych przepisów kulinarnych z książek, nie koniecznie kucharskich, znajdujących się w naszych zbiorach.